thoughts

Transisi

3:44 PM

Sedar tak sedar, dah masuk tahun ke 5 di Jepun, dan tahun ni merupakan tahun akhir insyaAllah berada di bumi yang banyak menyaksikan jatuh bangun seorang remaja belajar menjadi dewasa.

Alhamdulillah. 
Walaupun folder gambar kenangan selama 4 tahun di Jepun dah terhapus buat selama-lamanya, (disebabkan laptop lama perlu diformat ke factory setting tanpa aku sempat backup semua folder gambar2 tersebut)

Tsumma alhamdulillah.
Aku rasa lebih segar tahun ini berbanding tahun tahun yang lalu.
mungkin awan mendung sudah berarak hilang, cuma meninggalkan cebisan kelam untuk dikenang,
tapi masih lagi belum boleh berbicara besar, kerana timbunan banyaknya tanggungjawab yang lepas aku lalaikan perlu diselesaikan hari ini, barulah aku boleh bernafas semula.

Namun tanggungjawab, bila kan selesai? Ia cuma hanya bertambah seiring dengan masa dan berakhir di syurga..
Di sinilah kebijaksanaan kita menguruskan makhluk Allah bernama masa. :)

Pagi ini, genap sebulan setelah aku menginjak 23 tahun. Muncul kembali semangat ingin mencoretkan rutin harian dan dapatan aku pada satu fasa kehidupan. 
Sedang laju jari jemari mengetuk papan kekunci komputer riba ini,
minda OCD ku mengasak-asak, 

"alah takkan lama punya habit baru kau ni"
"esok-esok delete la post ni macam post yang lama"
"buat apa tulis kat blog kalau semua pun nak tulis kat fb"
"esok bangun matahari dah kat atas kepala, kau nak tulis apa"

Hmm, seronok rupanya bila kita tulis balik bisikan apa yang mengganggu fikiran,
dan kita lawan semula dengan tulisan yang memujuk diri.
selama ni pernah juga buat dengan bercakap balik pada diri sendiri.
tapi tulisan rupanya lebih mendamaikan.

oh ya, baru-baru ni discovered seorang penyanyi yang tak berapa terkenal - Ingrid Michaelson
guess what? first time dengar lagu dia terus download 4 albums sebab lirik lagu lagu dia banyak yang inspirational.

My fav song so far : https://www.youtube.com/watch?v=qK_RijnIri4


The storm is coming but I don't mind.
People are dying, I close my blinds.
All that I know is I'm breathing now.
I want to change the world, instead I sleep.
I want to believe in more than you and me.
But all that I know is I'm breathing.
All I can do is keep breathing.
All we can do is keep breathing
Now,
Now
Now
Now
All that I know is I'm breathing.
All I can do is keep breathing
All we can do is keep breathing

Yes hasni, although other people think that you are quitting. but surely you know you aren't. Breathing may seems easy to them, but only you know how hard it was to not let yourself from drowning and dying. Well hasni, now you're much stronger than before. You can cry, you can fall over many times, you can scream!
but you must keep breathing. :)

*My first attempt making apple cinnamon oatmeal this morning as a fresh start for a healthy breakfast., and it turned out quite tasty for a non-oatmeal lover like me. loving it and definitely will make it again.

Reitaku University Dormitory


7.43 am
Kashiwa City


books

This is love - Yasmin

11:45 AM

Huis Ten Bosch, Nagasaki



The lesson you’re taught is that the story ends at the wedding, and then that’s when Jennah (paradise) begins. That’s when you’ll be saved and completed and everything that was once broken will be fixed. 

The only problem is, that’s not where the story ends. That’s where it begins. That’s where the building starts: the building of a life, the building of your character, the building of sabr, patience, perseverance, and sacrifice. The building of selflessness. The building of love.
And the building of your path back to Him.

But if the person you marry becomes your ultimate focus in life, your struggle has just begun. Now your spouse will become your greatest test. Until you remove that person from the place in your heart that only God should be, it will keep hurting. Ironically, your spouse will become the tool for this painful extraction process, until you learn that there are places in the human heart made only by—and for—God.

Among the other lessons you may learn along this path—after a long road of loss, gain, failure, success, and so many mistakes—is that there are at least 2 types of love. There will be some people you love because of what you get from them: what they give you, the way they make you feel. This is perhaps the majority of love—which is also what makes much of love so unstable. A person’s capacity to give is inconstant and changing. Your response to what you are given is also inconstant and changing. So if you’re chasing a feeling, you’ll always be chasing. No feeling is ever constant. If love is dependent on this, it too becomes inconstant and changing. And just like everything in this world, the more you chase it, the more it will run away from you.

But, once in a while, people enter your life that you love—not for what they give you—but for what they are. The beauty you see in them is a reflection of the Creator, so you love them. Now suddenly it isn’t about what you’re getting, but rather what you can give. This is unselfish love. This second type of love is the most rare. And if it is based in, and not competing with, the love of God, it will also bring about the most joy. To love in any other way is to need, to be dependent, to have expectations—all the ingredients for misery and disappointment.

So for all those, who have spent their life seeking, know that purity of any thing is found at the Source. If it is love that you seek, seek it through God. Every other stream, not based in His love, poisons the one who drinks from it. And the drinker will continue to drink, until the poison all but kills him. He will continue to die more and more inside, until he stops and finds the pure Source of water.

- "this is love", by yasmin mogahed.

antologi

Kasih al-Qarni

11:38 AM

Dalam bas menuju WG IPIJ 2016 di Ichikawa

Humaira melepaskan pandangan ke luar tingkap, sebak didada kian terasa namun cuba dihilangkan dengan menikmati alam terbentang luas di hadapan mata.

Indah nian ciptaan al- Khaliq, bagaikan lukisan menghiasi tingkap bas sepanjang permusafiran. Nikmat pancaindera yang masih dipinjamkan, mengundang tahmid dan tasbih bertalu-talu dalam hatinya.

"Ayah, Ma. Maya nak cakap sikit"
Perbualan di warung berdekatan stesen bas tadi kembali menjengah di fikiran.

Humaira pandang mata ibu bapanya dalam-dalam.
Sampul pertama dibuka, tawaran melanjutkan master di Canada bersama biasiswa penuh. Sampul kedua, surat kelulusan permohonan kerja di syarikat Jepun dengan tawaran gaji yang tinggi. Sampul ketiga, tulisan tangannya tertulis, "tinggal bersama ma dan ayah, mulakan pencarian kerja atau biaya master di Malaysia".

"Maya dah fikir masak-masak, Maya pilih ma dan ayah."

Encik Fahim berteleku memandang meja. Mata Puan Muna mula bergenang, sesekali memandang suaminya yang mendiamkan diri.

"Tentang 2 pilihan tu, Maya cuma nak kongsi berita gembira pada ma dan ayah", suara Humaira sedikit bergetar. Menandakan pilihan yang dibuat bukan suatu yang mudah.

Encik Fahim bukannya tidak faham semangat yang melonjak lonjak dalam diri anak tunggalnya tentang keinginan menyambung belajar dan mengembara di bumi orang. Tapi rindu yang ditanggung bertahun tahun ini sudah cukup menyeksakan, apatah mendapat berita mahu ditinggalkan lagi.
Isterinya kini telah kabur pandangan mata dan menghidapi sejenis penyakit yang mula memasuki stage ke 4, semakin hari semakin lemah dan tidak bermaya.

Dalam tempoh 2 bulan cuti semester, Humaira lah memandikan ibunya ketika Puan Muna ditahan di Hospital. Setiap malam, kaki bapanya pula diurut dengan minyak zaitun supaya tidak kekeringan dan pecah kulit.

Encik Fahim berbelah bagi. Anaknya itu sejak awal sekolah menengah lagi sudah meninggalkan halaman rumah, kini bagaikan mahu dituntut semula kehadiran permata itu disisinya, menjaga pakai minum dirinya yang kini uzur berkerusi roda.

"Ayah ada simpanan duit pencen untuk digunakan bagi mengupah pembantu menjaga ayah dan ma"
Encik Fahim memulakan bicara.

Humaira tersentak. Tidak pernah dia menyangka ayat seumpama itu meluncur keluar dari mulut ayahnya. Berdosakah dia?

"Ayah dan Ma pernah berbincang tentang hal ini. Kalau betul Maya sudah bercita-cita mahu merantau, kami sudah bersedia. Jadi janganlah ditahan-tahan azam itu. Kami redha, kejayaan Maya kebahagian kami juga."

Humaira menekup mulutnya menahan esak tangis. Difikirkan pengorbanannya sudah cukup besar, namun jelaslah tidak akan mungkin mampu menandingi kasih sayang insan bernama ayah dan ibu.

Perbualan mereka terhenti disitu. Humaira membayar bil restoran dan menolak kerusi roda ayahnya keluar dari warung menuju ke kereta. Pak Samad, jiran sebelah rumah mereka sudah setia menanti di pintu kereta, bertugas menjadi pemandu mereka hari ini. Kebetulan pagi Ahad dia tidak bekerja sebagai pemandu teksi, terus bersetuju dengan permintaan Humaira untuk membantu. Begitulah harmoni semangat kejiranan di Kampung Selasih 3.

Humaira menyuakan muka lalu Encik Fahim mengucup dahi anaknya itu. Dia perlu menanti 6 bulan lagi untuk bersua muka sehingga anaknya pulang dengan segulung ijazah.

Puan Muna meminta maaf berkali-kali pada Humaira kerana tidak dapat hadir pada majlis graduasi atas kondisi kesihatan yang tidak mengizinkan.

Usai berpelukan, dengan langkah kaki yang berat Humaira menaiki bas lalu melambai tangan sebelum hilang dari pandangan orang tuanya.

Bas dari Kota Bharu meluncur laju menuju ke KLIA2, meninggalkan dua orang tua yang berjasa.

Humaira menyeka air mata yang mengalir tanpa sedar. Hidupnya mungkin teruji, tapi kasih sayang yang diterima dari Allah dan kedua orang tua tiada taranya. Syukurnya makin dalam. Keputusannya makin bulat. Dia tahu Allah sedang memberinya persediaan emosi dan mental untuk menempuh masa depan yang belum jelas.

"Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam usia 2 tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua orang tua-mu. Hanya kepada Aku, kembalimu." - Surah Luqman ayat 14.

Disclaimer: cerita rekaan. tiada kaitan dengan penulis. penulis cuma nak menulis. Bukan kak hasanah. ^^' sayangi ibu bapa,k?


25/12/2016
13.30 pm Ishikawa, Japan.